قسمتهای مختلف کنتاکتور از پنج بخش اصلی تیغه اصلی، بوبین، محفظه(Frame) عایقی، تیغه کمکی و رله حرارتی تشکیل شده که در این مطلب قصد داریم آن ها را به شما عزیزان معرفی کنیم.
اجزای داخلی کنتاکتورها
قسمت های مختلف کنتاکتور عبارت هستند از:
1. محفظه یا قاب
2. پایه
3. قاب سیم پیچ
4. پوشش و حامل کنتاکت ها
5. آهن ربا قسمتهای مختلف کنتاکتور
6. حلقه نگهدارنده هست آهنی ثابت
7. کنتاکت های ثابت
8. کنتاکت های متحرک
9. پیچ ترمینال
10. سیم پیچ
11. فنر
12. پوشش فوقانی
قسمتهای مختلف کنتاکتور
تیغه اصلی
تیغه های هر کنتاکتور به دو بخش تقسیم می شود. تیغه های قدرت و تیغه های فرمان. وظیفهٔ اصلی تیغه های قدرت هدایت جریان اکتریکی پس از هر بار تحریک شدن بوبین از خود می باشد. تیغه های فرمان هم همانطور که از نامشان مشخص است برای استفاده در مدار فرمان به کار می رود. تیغه های فرمان به دو صورت نرمالی باز و نرمالی بسته روی بدنه کنتاکتور تعبیه شده اند. این تیغه ها پس از هر بار تحریک شدن بوبین تغییر وضعیت داده و به حالت عکس تغییر وضعیت می دهند. قسمتهای مختلف کنتاکتور
محفظه
این بخش، برای ایزوله کردن بخشهای هادی و خطرناک کنتاکتور و حفظ جان کسانی که با کنتاکتور سر و کار دارند، به کار می رود. جنس محفظه معمولاً از مواد عایق الکتریسیته همانند Bakelite، Nylon 6 و پلاستیکهای سفت شونده در مقابل حرارت می باشد. قسمتهای مختلف کنتاکتور
بوبین
بوبین یک هسته مغناطیسی سیم پیچی شده که نیروی لازم را برای اتصال فیزیکی کنتاکتهای هادی الکتریسته فراهم می سازد.
رله حرارتی
معمولاً برای حفاظت از بارهایی که به کنتاکتور بسته می شود از رله حرارتی یا بی متال مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع رله ها در بعضی از انواع کنتاکتور روی بدنه تعبیه شده اند و در انواع دیگر به صورت اختیاری روی کنتاکتور بسته می شوند. اگر بار بسته شده به کنتاکتور جریانی بیش از حد مجاز از شبکه بکشد یا ولتاژ ورودی بجای سه فاز دو فاز بشودرله حرارتی عمل کرده و از صدمه زدن به بار الکتریکی جلوگیری می نماید. قسمتهای مختلف کنتاکتور
کنتاکتورها، کلید های الکترومغناطیسی هستند، که یکی از مهم ترین اجزای مدارات برق صنعتی و قدرت همجون مدارهای قدرت و فرمان را تشکیل می دهند و در ساخت تابلوهای برق بسیار پرکاربرد می باشند. کلید الکترومغناطیس، قطع و وصل کننده مدارات قدرت بوده که برای تحریک و انجام کار، از نیروی الکتریکی و مغناطیسی (Electromagnetic) یا خاصیت آهن ربایی بهره می برد.
کلید های مختلف در صنعت برق، توسط نیروی محرک دستی، مدارات قدرت را قطع و وصل می کنند، در صورتی که کنتاکتور این عمل را توسط نیروی الکتریکی یا همان مدار فرمان انجام می دهد. به عبارت دیگر، کنتاکتور واسطی بین مدار قدرت و فرمان است. موارد استفاده از کنتاکتورها هم اکنون در ماشین آلات صنعتی بسیار گسترده است، چه بسا راه اندازی تجهیزات صنعتی و کنترل سیستم های اتوماسیون، بدون کنتاکتور میسر نخواهد بود، پس کنتاکتور یکی از ملزومات اصلی درصنعت به شمار می رود.
تیغه کمکی قسمتهای مختلف کنتاکتور
تیغه های کمکی، تیغه های فرمان (آمپر پایین) نرمالی باز و نرمالی بسته هستند که بالای بدنه کنتاکتور و یا در بعضی از مدل های آن در کنار بدنه کنتاکتور نصب می شوند و بدین ترتیب با هر بار تحریک شدن بوبین کنتاکتور، این تیغه ها تغییر وضعیت می دهند.
مزایای استفاده از کنتاکتورها
- کنترل و فرمان از راه دور توسط کنتاکتور اقتصادی تر و ایمنی تر می باشد. قسمتهای مختلف کنتاکتور
- از خطرات ناشی از به راه افتادن دوباره ماشین هایی که در اثر قطع ناگهانی برق شبکه، از کار افتاده، جلوگیری می کند.
- کنتاکتور امکان قطع و وصل مصرف کننده ها را از چندین محل عملی می نماید.
- امکان راه اندازی بصورت اتوماتیک مقدور می باشد.
- عمر مفید (تعداد دفعات قطع و وصل) کنتاکتور از کلید های دیگر بیشتر می باشد.
- قابلیت قطع و وصل زیر بار را دارد. قسمتهای مختلف کنتاکتور
- حفاظت دستگاه ها مناسب تر و مطمئن تر می باشد.
نحوه عملکرد کنتاکتور
همانطور که در شکل زیر می بینید، هسته آهنی E شکل که به هسته ثابت معروف است، داخل یک سیم پیچ قرار دارد. حتما همه شما می دانید که وقتی یک سیم پیچ را به دور یک هسته آهنی بپیچانید و دو سر این سیم پیچ را به یک منبع ولتاژ مثلا 220 وصل کنید، چه اتفاقی رخ می دهد. درست است، هسته آهنی به آهن ربا تبدیل خواهد شد که دو سر این سیم پیچ روی کنتاکتور با علایم A1 و A2 مشخص می شوند. این قسمت را مدار فرمان و محرک کنتاکتور می نامیم. قسمتهای مختلف کنتاکتور
مفهوم علایم و اعداد روی کنتاکتور
- A1, A2: بوبین کنتاکتور یا قسمت فرمان دهنده سیم پیچ
- 1L1, 3L2, 5L3: در قسمت بالای کنتاکتور، مشخصه سه فاز ورودی است.
- 2T1, 4T2, 6T3: در قسمت پایین کنتاکتور، مشخصه سه فاز خروجی است.
- NO, NC: نشان دهنده کنتاکت های باز و بسته فرمان هستند. قسمتهای مختلف کنتاکتور
- اعداد 3 و 4: در کنتاکتور نشان دهنده دو سر کنتاکت باز (NO) هستند.
- اعداد 1 و 2، مشخصه کنتاکت بسته (NC) هستند.
به خاطر اینکه در بعضی از مدارات، احتمال استفاده از چندین کنتاکت باز و چندین کنتاکت بسته از کنتاکتور وجود دارد، قبل از اعداد گفته شده در بالا، شماره های دیگری قرار می دهند تا در نقشه های فرمان، بتوان آن ها را از یکدیگر متمایز کرد. همانند 14. 13, 24. 23, 34. 33 که همگی کنتاکت باز می باشند. و شماره های 22. 21, 32. 31, 42. 41 مشخصه کنتاکت بسته هستند. البته همه این کنتاکت ها برروی همه کنتاکتورها وجود ندارند، بلکه در صورت نیاز باید از کنتاکت های کمکی استفاده کرد.
مشخصات پلاک کنتاکتور
- (Is): مقدار جریانی بوده که کنتاکت ها قادر هستند در زمان اتصال کوتاه تحمل کنند. قسمتهای مختلف کنتاکتور
- (Ue): مقدار ماکزیمم ولتاژی بوده که کنتاکت های کنتاکتور در شرایط کار عادی قادر هستند تحمل کنند.
- (Ith2): جریانی بوده که می تواند در شرایط عادی از کنتاکت های قدرت کنتاکتور و در زمان نامحدود بدون قطع عبور نماید.
- (Ith): جریانی بوده که با اتصال یک بار در هر هشت ساعت از کنتاکت های کنتاکتور بدون تاثیر در کارکرد کنتاکتور عبور نماید.
- (Ie): جریان قابل تحمل برای کنتاکت های اصلی.
- (Ith1): جریانی بوده که با اتصال یک بار در هر هفته از کنتاکت های کنتاکتور بدون تاثیر در کارکرد کنتاکتور عبور نماید.
قسمتهای مختلف کنتاکتور
در این مطلب شما را با قسمتهای مختلف کنتاکتور اشنا کردیم. برای خرید کنتاکتور زیمنس می توانید از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در وب سایت با ما تماس بگیرید و کامل ترین خدمات را دریافت کنید.