عیب یابی PLC

5 روش كارآمد برای عیب یابی PLC

در این مطلب قصد داریم به عیب یابی PLC بپردازیم، با پارس اوماسیون توانا، نمایندگی رسمی زیمنس و فروشگاه پی ال سی زیمنس همراه باشید. در اتوماسیون صنعتی زیمنس ابتدا لازم است دسته بندی مناسبی از انواع اشکالاتی که PLC زیمنس را تحت تاثیر قرار می دهد ارائه کنیم به طور کلی می توان اشکالات را به دو دسته زیر تقسیم نمود:

  • مشکلاتی که هیچ چراغ فالتی را روشن نمی کنند
  • مشکلاتی که منجر به روشن شدن چراغ فالت CPU یا اجزای دیگر PLC می شوند عیب یابی PLC

مهم ترین عملیات در عیب یابی شناخت محدوده عیب یا LOCALIZE کردن آن است. در کار با PLC جهت شناخت محدوده عیب کمک گرفتن از ابزار های نرم افزاری ضروری است. نکات با اهمیتی که در این زمینه می توان به آن اشاره کرد عبارت هستند از:

شرایط را تغییر ندهید و هرگز وسایل فیلد کابل و کانکتور های شبکه ترمینال ها اتصالات و… را دست کاری نکنید. حتی اگر چراغ فالتی روی یک ماژول روشن است و حدس زده می شود که مشکل مربوط به این ماژول است باز هم توصیه می شود که پیش از دستکاری کردن ماژول وضعیت آن در نرم افزار چک شود. عیب یابی PLC

پی ال سی زیمنس

۵ روش عیب یابی کنترلرها (PLC):

  1. حلقه های زمین
  2. نشانگر تشخیصی
  3. عیب های ورودی/ خروجی عیب یابی PLC
  4. موارد مربوط به CPU
  5. اتصالات

حلقه زمین، جهت بررسی یک حلقه زمین، سیم زمین را در ترمینال زمین جدا کنید و مقاومت را از سیم به نقطه ترمینال که در آن متصل است، اندازه گیری کنید. اگر مقدار مقاومت کمی در دو سر این فاصله رخ دهد، پیوستگی مدار وجود دارد، به این معنی که سیستم حداقل یک حلقه زمین دارد. نشانگر تشخیصی های PLC می تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار شما بگذارد. ماژول های I/O یک نشانگر را حداقل دارا می باشند.

عیب یابی ورودی PLC، اگر دستگاه متصل به ماژول ورودی روشن به نظر نمی رسد، ممکن است مشکل در جایی بین اتصال L1 و اتصال ترمینال به ماژول وجود داشته‎ باشد. نشانگرهای وضعیت ماژول ورودی می توانند اطلاعاتی در مورد دستگاه، ماژول و سیم کشی دستگاه به ماژول، ارائه دهند که به شما کمک می کند مشکل را مشخص کنید. عیب یابی PLC

عیب یابی خروجی، در بررسی این بخش چک نمایید که اتصالات فیوز برقرار است یا قطع شده اند. در این حین مقدار جریان را بررسی کنید تا بدانید که میزان از حد نگذشته باشد. در صورت دریافت دستور ON از CPU و روشن نشدن نشان از معیوب بودن ماژول را می دهد.

اگر این نشانگر روشن است اما به دستگاه توان نمی رساند، ولتاژ را در ترمینال خروجی بررسی کنید تا از عملکرد سوئیچینگ اطمینان حاصل کنید. و در صورت موجود نبودن ولتاژ، ماژول باید تعویض گردد. عیب یابی CPU، شامل موارد مفیدی از جمله وضعیت ON/OFF، وضعیت حافظه و کانال ارتباطی را نشان می دهد. از چک کردن افت فشار غافل نشوید. عیب یابی PLC

عیب یابی PLC


نمایندگی زیمنس تهران

پارس اتوماسیون توانا، نمایندگی زیمنس در ایران است که با ارائه محصولات اصل و با کیفیت در تلاش است رضایت شما عزیزان را از محصولات و تجهیزات اتوماسیون صنعتی به دست آورد. برای خرید و اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت و همینطور مشاوره خرید بهترین محصول از برند زیمنس با ما از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در وب سایت تماس بگیرید. در کنار شما هستیم تا با ارائه پی ال سی زیمنس – PLC زیمنس بهترین خدمات فروش را به سراسر ایران شما را همراهی کنیم.


 

آشنایی با اجزای PLC

بیایید با بررسی اجزای اصلی یک PLC که اغلب در هنگام عیب یابی نیاز به توجه دارند، شروع کنیم. اولین جزء یک PLC پردازنده یا CPU است. این بخش در اصل مغز PLC است و مسئول پردازش منطق پروژه و تصمیم گیری جهت خروجی بر اساس ورودی های دریافتی است. پردازنده کدهای ذخیره شده در حافظه را اجرا می کند و عملکرد ماژول های I/O را کنترل می کند. عیب یابی PLC

در مرحله بعد منبع تغذیه را داریم که ولتاژ و جریان لازم را جهت تغذیه PLC و اجزای آن فراهم می کند. بدون منبع تغذیه پایدار و قابل اعتماد، PLC به درستی کار نخواهد کرد و ممکن است خطاها ( Fault ها یا Error ها) یا حتی خرابی کامل را تجربه کند.

ماژول های ورودی/خروجی مسئول ارتباط PLC با دستگاه های خارجی در یک سیستم کنترل هستند. ماژول های ورودی سیگنال های دیجیتال یا آنالوگ را از سنسورها دریافت می کنند و آن ها را به فرمتی که پردازنده درک میکند، تبدیل میکنند. برعکس، ماژول های خروجی سیگنال های دیجیتال یا آنالوگ را از پردازنده دریافت می کنند و آن ها را به سیگنال هایی تبدیل می کنند که می توانند دستگاه هایی مثل موتورها یا شیرها را کنترل کنند. عیب یابی PLC

ماژول های ارتباطی PLC را قادر می سازند تا با دستگاه های دیگر مثل PLC های دیگر، HMI ها، سیستم های SCADA یا سایر دستگاه های مرتبط ارتباط برقرار کند. این ماژول ها معمولاً از پروتکل هایی مثل Ethernet/IP یا Modbus جهت تبادل داده با دستگاه های دیگر استفاده می کنند. اما باید گفت پروتکل های ارتباطی زیادی وجود دارد.

عیب یابی PLC

پی ال سی زیمنس

5 روش كارآمد جهت عیب یابی PLC

عیب یابی حلقه های زمین

یکی از راهكارهای عالی كه مدت زمان از كار افتادن كارخانه ناشی از معیوبی قطعات را به حداقل می رساند، این بوده كه انباری از قطعات جایگزین را همیشه در دسترس داشته باشید. در شرایط معیوبی، داشتن انبار مناسب قطعات می تواند مدت زمان از كار افتادگی كارخانه را از چند روز و یا چند ساعت به چند دقیقه تقلیل دهد. مقدار قطعات یدکی موجود در انبار باید 10٪ تعداد قطعات مورد استفاده باشد. در صورتی كه بخشی از آن به ندرت استفاده شود، می توان کمتر از 10٪ آن قسمت خاص را نگه داشت.

بدون توجه به تعداد CPUهایی كه مورد استفاده قرار می گیرند، همه قطعات اصلی برد CPU باید يک قطعه یدکی داشته باشند. هر منبع تغذیه اعم از اصلی یا کمکی هم باید دارای نسخه پشتیبان باشد. بعضی از برنامه های كاربردی امکان دارد به عنوان يک یدکی آماده بكار نیاز به يک رک کامل CPU داشته باشند. عیب یابی PLC

مورد ذکر شده وقتی حساس تر می شود كه يک سیستم خاموش شده باید فوراً به بهره برداری برسد، و زمان کافی جهت تعیین اینکه کدام يک از بردهای CPU معیوب شده ‎است، وجود ندارد. در صورت تعویض يک ماژول، كاربر باید اطمینان حاصل کند ماژول جایگزینی كه در حال نصب است، درست انتخاب شود. بعضی از سیستم های I/O در صورتی كه به برق وصل است اجازه تعویض ماژول ها را می دهند، اما بعضی دیگر امکان دارد نیاز به قطع برق داشته باشند. در صورتی كه تعویض يک ماژول مشکل را حل کند، ولی در يک بازه نسبتاً کوتاه دوباره معیوب شود، كاربر باید بارهای القایی را بررسی کند.

بارهای القایی امکان دارد موجب افزایش سریع و ناگهانی ولتاژ و جریان شوند، در این صورت حذف این ولتاژ و جریان ناخواسته لازم می باشد. در صورتی كه فیوز ماژول پس از تعویض مجدداً بسوزد، امکان دارد جریان خروجی ماژول از حد خود فراتر رفته باشد یا در خروجی دستگاه اتصال کوتاه رخ داده باشد. عیب یابی PLC

نشانگر‎های تشخیصی PLC

نشانگرهای وضعیت LED قادر هستند اطلاعات زیادی در مورد دستگاه ها، سیم کشی و ماژول های I/O ارائه دهند. بیشتر ماژول های ورودی/خروجی حداقل يک نشانگر واحد دارند: ماژول های ورودی به طور معمولً دارای يک نشانگر روشن بودن می باشند، در حالی ‎که ماژول های خروجی به طور معمولً دارای يک نشانگر منطقی می باشند.

در ماژول ورودی، يک چراغ LED روشن نمایش می دهد كه دستگاه ورودی فعال شده‎ بوده و سیگنال ورودی توسط این ماژول دریافت شده می باشد. این نشانگر به تنهایی نمی‎تواند نقص عملکرد ماژول را نشان دهد، پس بعضی از تولیدکنندگان PLC يک نشانگر تشخیصی اضافی در نظر می گیرند: يک نشانگر منطقی. چراغ منطقی ON نمایش می دهد كه سیگنال ورودی توسط بخش منطقی ماژول ورودی شناخته شده‎ می باشد. عیب یابی PLC

در صورتی كه این دو نشانگر با هم مطابقت نداشته باشند، در این صورت ماژول قادر به انتقال صحیح سیگنال ورودی به پردازنده نیست. این حالت نشان دهنده نقص عملکرد ماژول می باشد. عملکرد نشانگر منطق ماژول خروجی مشابه با نشانگر منطق يک ماژول ورودی می باشد. روشن شدن این چراغ نشان دهنده این بوده كه مدار منطقی ماژول يک دستورالعمل از پردازنده را جهت اجرا كردن تشخیص داده می باشد.

بعضی از ماژول های خروجی علاوه بر نشانگر منطق، يک یا دو نشانگر دیگر را در خود جای داده اند:

  • يک نشانگر جهت سوختن فیوز
  • يک نشانگر جهت روشن بودن

نشانگر سوختن فیوز، وضعیت فیوز محافظ در مدار خروجی را نمایش می دهد، در صورتی كه نشانگر روشن بودن نمایش می دهد كه توان به بار اعمال شده ‎بوده و دستورالعملی كه از پردازنده به ماژول خروجی داده شده است، در حال اجراست.

مثل ماژول ورودی در صورتی كه هر دو LED به صورت همزمان روشن نباشند، ماژول خروجی معیوب می باشد. نشانگرهای LED به روند عیب یابی کمک زیادی می کنند. با نشانگرهای روشن بودن و منطق، كاربر می تواند بلافاصله يک ماژول یا مدار معیوب را تشخیص دهد. با این حال، نشانگرهای LED نمی‎توانند همه مشکلات ممکن را تشخیص دهند. درعوض، آن ها به عنوان علائم اولیه نقص سیستم عمل می کنند.

نشانگر اتصال برق كه کنتاکت آن وصل شده است

در روند عیب یابی PLC در صورتی كه ماژول ورودی سیگنال دستگاه متصل شده به آنرا نخواند، تست های بعدی باید انجام شود. سیم کشی نامناسب، خراب بودن دستگاه ورودی، خراب بودن ماژول ورودی یا ناهماهنگی ولتاژ بین دستگاه و ماژول ورودی می تواند دلیل مشکل باشد.

ابتدا ولتاژ دستگاه را در ماژول ورودی بسنجید. ولتمتر باید ولتاژ مناسبی را نشان دهد. در صورت وجود ولتاژ مناسب، ماژول ورودی خراب است چون سیگنال فرستاده شده از دستگاه را نمی‎شناسد. در صورتی كه ولتاژ اندازه گیری شده 10 تا 15 درصد کمتر از ولتاژ مناسب باشد، مشکل در مسیر تغذیه دستگاه می باشد. در صورت عدم وجود ولتاژ، مشکل می تواند از سیم کشی یا خود دستگاه باشد. اتصال سیم کشی به ماژول را بررسی کنید تا مطمئن شوید سیم در جعبه ترمینال درست وصل شده باشد. عیب یابی PLC

جهت تشخیص بیشتر این مشکل، ولتاژ را در دستگاه بررسی کنید. با روشن شدن دستگاه، ولتاژ را در سراسر دستگاه با کمک ولتمتر اندازه گیری کنید. در صورت عدم وجود ولتاژ در قسمت خروجی دستگاه كه به ماژول ورودی PLC متصل است، دستگاه خراب می باشد. اما در صورت وجود ولتاژ مناسب در خروجی دستگاه، مشکل در سیم کشی از این دستگاه به ماژول ورودی بوده كه در این حالت، باید سیم کشی چک شود.

عیب یابی PLC در بخش CPU

PLC ها هم دارای نشانگرهای تشخیصی می باشند كه وضعیت PLC و CPU را نمایش می دهند. این نشانگرها شامل وضعیت روشن بودن، وضعیت حافظه و وضعیت کانال های ارتباطی می باشند. ابتدا بررسی کنید كه آیا PLC توان کافی را از منبع تغذیه دریافت می کند تا تمام بارها را تأمین کند یا خیر. در صورتی كه PLC هنوز كار نمی کند‎، میزان افت ولتاژ را در مدار کنترل یا فیوزهای سوخته شده بررسی کنید.

در صورتی كه PLC با توان مناسب روشن نشود، مشکل در CPU می باشد. نشانگرهای تشخیصی در قسمت جلوی CPU، نقصی را در حافظه یا ارتباطات نمایش می دهند. در صورتی كه یکی از این نشانگرها روشن باشد، امکان دارد CPU نیاز به تعویض داشته باشد. عیب یابی PLC

عیب یابی PLC در ورودی های PLC

در صورتی كه دستگاه متصل به ماژول ورودی روشن به نظر نمی رسد، امکان دارد مشکل در جایی بین اتصال L1 و اتصال ترمینال به ماژول وجود داشته‎ باشد. نشانگرهای وضعیت ماژول ورودی قادر هستند اطلاعاتی در مورد دستگاه، ماژول و سیم کشی دستگاه به ماژول ارائه دهند كه به شما کمک می کند مشکل را مشخص کنید.

قدم اول جهت تشخیص مشکل، قرار دادن PLC در حالت آماده بكار است، به صورتی كه خروجی فعال نشود. این كار اجازه می دهد تا دستگاه به شکل دستی فعال شود. وقتی دستگاه فعال می شود، نشانگر وضعیت روشن بودن ماژول باید روشن شود كه نشان دهنده اتصال به برق می باشد. در صورتی كه نشانگر روشن باشد، مشکل از سیم کشی نیست.

مرحله بعدی تست PLC جهت خواندن ماژول ورودی می باشد. این كار با کمک حالت تست PLC انجام می شود، كه ورودی ها را می خواند و برنامه را اجرا می کند، اما خروجی ها را فعال نمی کند. در این حالت، صفحه نمایش PLC باید يک بیت 1 در جدول بیت ها نشان دهد كه به معنا فعال شدن دستگاه ‎است. عیب یابی PLC

در صورتی كه PLC به درستی دستگاه را می خواند، مشکل در ماژول ورودی نیست. و در صورتی كه دستگاه را به درستی نخواند، امکان دارد این ماژول خراب باشد. حال امکان دارد قسمت منطقی ماژول به درستی كار نکند، و یا ایزولاتور نوری آن معیوب شده باشد. علاوه بر این، احتمال دارد یکی از کانال های رابط ماژول خراب باشد. در این حالت ماژول باید عوض شود.

عیب یابی خروجی PLC

رابط های خروجی زیمنس PLC هم همینطور دارای نشانگرهای وضعیت می باشند كه می توان از آن ها جهت عیب یابی بهره مند شد. مثل ورودی های PLC، قدم اول جهت عیب یابی در خروجی ها در صورت وجود مشکل، جداسازی آن به سه بخش ماژول، دستگاه یا سیم کشی دستگاه می باشد. مهم! در ماژول خروجی مطمئن شوید كه سطح ولتاژ در محدوده مناسبی باشد. در يک سیستم 230 ولت AC، این مقدار باید در بین تلورانس 10 درصد از مقدار مجاز باشد. عیب یابی PLC

همینطور ماژول خروجی را بررسی کنید تا ببینید كه فیوز سوخته است یا خیر. در صورتی كه فیوز سوخته باشد، مقدار جریان مجاز فیوز را بررسی کنید. علاوه بر این، نیاز فعلی دستگاه متصل به ماژول خروجی PLC را بررسی کنید تا مشخص شود آیا دستگاه بیشتر از حد جریان مصرف می کند یا خیر.

در صورتی كه ماژول خروجی دستور روشن شدن از پردازنده را دریافت کند، اما روشن نمی شود، پس ماژول خروجی خراب می باشد. در صورتی كه نشانگر ماژول خروجی روشن است اما به دستگاه متصل به آن روشن نمی شود، ولتاژ را در ترمینال خروجی بررسی کنید، در صورت عدم وجود ولتاژ، ماژول باید عوض شود. عیب یابی PLC

در صورت وجود ولتاژ، مشکل در سیم کشی یا دستگاه متصل به ماژول می باشد. در این مرحله، مطمئن شوید كه سیم کشی به درستی انجام شده باشد و از اتصال سیم ها به ترمینال های ماژول خروجی مطمئن شوید و هیچ سیمی معیوب نشده باشد. سپس دستگاه را بررسی کنید.

ولتاژ وارد شده به دستگاه را زمان روشن بودن ماژول خروجی اندازه گیری کنید، مطمئن شوید كه اتصالات در دستگاه به درستی انجام شده باشد. در صورتی كه ولتاژ وجود دارد و دستگاه پاسخ نمی دهد، دستگاه خراب می باشد. عیب یابی PLC

روش دیگر جهت بررسی دستگاه، آزمایش آن بدون کمک گرفتن از ماژول خروجی می باشد. جهت اینكار دستگاه را مستقیماً به منبع برق وصل کنید. در صورتی كه دستگاه درست كار نکند، خراب می باشد. و در صورت درست كار كردن، مشکل در سیم کشی بین دستگاه و ماژول خروجی می باشد. در این عیب یابی PLC سیم کشی را بررسی کنید، به دنبال سیم های عیب دار در طول مسیر سیم کشی بگردید.

عیب یابی PLC

در آخر…

عیب یابی PLC نیازمند یک رویکرد ساختاریافته و روشمند است. درک اجزای اساسی یک PLC و نحوه کار آن ها با هم ضروری است. با رعایت نکات اولیه و کمک گرفتن از تکنیک های پیشرفته، می توانید به طور موثر سیستم کنترل خود را عیب یابی کنید و مدت زمان خرابی را به حداقل برسانید.

به یاد داشته باشید که اطلاعات را جمع آوری کنید، از منابع استفاده کنید، سیم بندی سیستم را بررسی کنید، منطق برنامه را بررسی کنید، رفتار سیستم را نظارت کنید، ممیزی های سیستم را انجام دهید، حلقه های PID را دقیق تنظیم کنید، و از اشکال زدایی (debugging) برنامه PLC زیمنس جهت کمک به شما در تشخیص و حل سریع و کارآمد مشکلات استفاده کنید.

بعد از عیب یابی پی ال سی و پیدا کردن مشکل در صورت نیاز باید جهت خرید قطعه جدید اقدام کنید. توجه داشته باشید در صورت استفاده نکردن از قطعات اصل بعد از مدتی دوباره plc دچار مشکل می شود . جهت خرید بهترین قطعات به صفحه اصلی پارس اتوماسیون توانا مراجعه کنید. پارس اتوماسیون توانا به عنوان یکی از برترین تامین کننده و واردکننده تجهیزات اتوماسیون صنعتی زیمنس در ایران فعالیت می کند. خریداران گرامی می توانند قطعات الکترونیک و الکترومکانیک اصل و باکیفیت را با قیمت مناسب از این مجموعه تهیه کنند.

عیب یابی PLC

plc برند زیمنس, plc زیمنس, Siemens PLC, آموزش PLC, اتوماسیون صنعتی زیمنس, پارس اتوماسیون, پارس اتوماسیون توانا, پی ال سی Siemens, پی ال سی برند زیمنس, پی ال سی زیمنس, خرید CPU زیمنس, عیب یابی PLC, عیب یابی برنامه های PLC زیمنس, قیمت پی ال سی زیمنس, نمایندگی زیمنس

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up