کنتاکتور آسانسور چیست؟ استفاده اصلی کنتاکتور برای آسانسور چه می باشد؟ چرا از کنتاکتور زیمنس در آسانسور استفاده می شود؟ کنتاکتور ( Contactor) یک کلید کنترل شونده الکتریکی است که برای کلیدزنی یک مدار قدرت یا کنترل مورد استفاده قرار می گیرد. کنتاکتور شباهت زیادی به رله دارد، با این تفاوت که کنتاکتور برای کاربردهای آمپرهای بالا به کار برده می شود.
نمایندگی رسمی زیمنس – آیا به دنبال یک نمایندگی زیمنس با تضمین کیفیت و خدمات برتر هستید؟ ما، به عنوان نمایندگی رسمی زیمنس، آماده ارائه بهترین محصولات و خدمات به شما هستیم.
کنتاکتورها برای کنترل بارهای مختلف الکتریکی اعم از الکتروموتورها، بانکهای خازنی، مدارات روشنایی، گرمکنهای الکتریکی و سایر تجهیزات الکتریکی استفاده میشوند.
کنتاکتورها در گستره و اندازههای مختلفی موجودند. از کنتاکتورهای کوچک با ولتاژ ۲۴V DC که به سادگی در یک دست جا میگیرند و توانایی قطع تنها ۱ آمپر را دارند، گرفته تا کنتاکتورهای با پهنا (یا درازای) ۱ متر (یارد) با ولتاژهای چند کیلوولت و آمپراژ چند هزار آمپر.
یک کنتاکتور با مداری کنترل می شود که سطح قدرت خیلی کمتری از مدار مورد کلیدزنی دارد. برخلاف یک مدارشکن قدرت یک کنتاکتور برای قطع جریان اتصال کوتاه استفاده نمی شود.
کنتاکتورها برای کنترل بارهای مختلف الکتریکی اعم از الکتروموتورها، بانکهای خازنی، مدارات روشنایی، گرمکنهای الکتریکی و دیگر تجهیزات الکتریکی استفاده می شوند.
کنتاکتورها در گستره و اندازه های مختلفی موجودند. از کنتاکتورهای کوچک با ولتاژ ۲۴V DC که به سادگی در دست جامی گیرند و توانایی قطع تنها یک آمپر را دارند، گرفته تا کنتاکتورهای با پهنا (یا درازای) یک متر (یارد) با ولتاژهای چند کیلوولت و آمپراژ چندهزار آمپر می باشد.
کنتاکتور تشکیل شده از یک آهنربای الکتریکی که یک قسمت از هسته آن متحرک بوده و به وسیله فنری از قسمت ثابت جدا نگه داشته می شودو یک سری کنتاکت عایق شده از یکدیگر به آن متصلاست که به همراه قسمت متحرک حرکت میکنند. در قسمت ثابت یک سری کنتاکت دیگر قرار گرفته اند.
وقتی از سیم پیچ بوبین کنتاکتور جریانی عبور می کند توسط نیروی مغناطیسی کنتاکت های ثابت و متحرک روی یکدیگر فشرده می شود. در همان حالت فنر بین دو قسمت هسته فشرده می شود اما وقتی ولتاژ بوبین قطع شود و یا از حدمعمول کمتر شود نیروی فنر موجب بازشدن کنتاکت ها بصورت اتوماتیک از یکدیگر می شود. عکس این حالت هم درست می باشد.
یعنی در حالت بدون جریان بوبین کنتاکتور یک سری از کنتاکت های ثابت و متحرک به یکدیگر وصل می باشند و وقتی جریان به بوبین کنتاکتور وصل می شود ارتباط بین کنتاکت ها قطع می شوند پس نتیجه می گیریم که کنتاکت هایی را که با وصل بوبین وفشرده شده فنر بین دو قسمت می باشند به یکدیگر وصل می شوند کنتاکت های باز و کنتاکت هایی که با وصل بوبین به برق از یکدیگر جدا می شوند را کنتاکت های یسته میگویند.
استفاده از کنتاکتور در آسانسورهای باربری و بالابر برقی
همانطور که می دانیم دو نوع کنتاکتور در بالابرهای صنعتی و بالابرهای برقی استفاده می شود: کنتاکتورهایAC که به آن ولتاژ AC گفته شده و کنتاکتورهایDC یا همان ولتاژ DC. کنتاکتورها به صورت گسترده ای در کنترل تجهیزات مکانیکی استفاده می شوند، مثل: ایستگاه های پمپاژ هیدرولیک، کمپرسورها، بالابرهای ویلچری و… در واقع اصل کار کنتاکتور استفاده از سیم پیچ، برای عبور جریان برای تولید میدان مغناطیسی می باشد.
به صورتی که کنتاکت ها بسته می شوند تا کنترل بار الکتریکی حاصل شود. زمانی که سیم پیچ کنتاکتور انرژی می گیرد، جریان سیم پیچ یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند. میدان مغناطیسی ایجاد شده باعث می شود که هسته آهنی ثابت، جاذبه الکترومغناطیسی تولید کند تا هسته آهنی متحرک را جذب کند و نقطه کنتاکتور AC را به سمت عمل هدایت کند. کنتاکت معمولی بسته، باز شده و کنتاکت معمولی باز، بسته می شود. در واقع این دو به هم مرتبط می باشند.
وقتی که سیم پیچ بدون انرژی است، جاذبه الکترومغناطیسی ناپدید شده و آرمیچر تحت عمل فنر آزاد کننده برای بازیابی کنتاکت ها آزاد می شود، کنتاکت های معمولی باز، قطع می شوند و کنتاکت های معمولی بسته، بسته می شوند. کنتاکتور AC از کنتاکت اصلی برای کنترل مدار و از کنتاکت کمکی برای هدایت حلقه کنترل استفاده می کند.
کنتاکت اصلی عموماً یک کنتاکتور معمولی باز می باشد. اما کنتاکت کمکی اغلب دارای دو جفت کنتاکتور معمولی باز و یک کنتاکتور معمولی بسته می باشد. کنتاکتورهای کوچک اغلب به عنوان رله های میانی برای همکاری با مدار اصلی استفاده می شوند. کنتاکت کنتاکتور AC از آلیاژ نقره- تنگستن ساخته شده است که دارای رسانایی الکتریکی خوب و مقاومت در برابر فرسایش در دمای بالا می باشد. بنابراین استفاده از کنتاکتورهای AC می تواند طول عمر آسانسور باربری صنعتی را تا حد زیادی افزایش دهد.
کنتاکتور زیمنس یکی از اجزای مهمی است که باید فقط از مراکز معتبر خریداری شود تا بتواند از نظر کیفیت، رضایت شما عزیزان را جلب کند. برای خرید کنتاکتور پیشنهاد می کنیم همین حالا با اتوماسیون صنعتی زیمنس 02136610801 تماس بگیرید و درخواست خود را ثبت کنید، همچنین مشاوره خرید نیز از سوی کارشناسان این امر به شما ارائه می گردد.
حلقه های اتصال کوتاه روی هسته بوبین کنتاکتور (حلقه فراژه):
روی قسمت ثابت هسته بوبین کنتاکتورها دوعدد حلقه بسته (اتصال کوتاه) قرار گرفته است کار این دو حلقه این است که یک میدان مغناطیسی خودالقایی ایجادکرده و درواقع مثل ثانویه ترانسفورماتور عمل می کنند. میدان مغناطیسی تولید شده به وسیله این دو حلقه سبب می شود تا از نوسانات و لرزش هسته متحرک جلوگیری به عمل آید و کنتاکتور زمان کار ایجاد سرو صدانکند. در صورتی که مدار تغذیه بوبین کنتاکتور قطع شود در اثر نیروی فنری که داخل کلید قریار دارد اتصالات برقرار شده و دوباره به حالت اول بازمیگردد
بخش های اصلی کنتاکتور آسانسور
کنتاکتور از چهار بخش اصلی تیغه، بوبین، محفظه (Frame) عایقی و رله حرارتی تشکیل شده است که در ایران شرکت پارس فانال تنها تولیدکننده کنتاکتور محسوب می شود.
تیغه اصلی
تیغه های هرکنتاکتور به 2 بخش تقسیم می شود.تیغه های قدرت و تیغه های فرمان. وظیفه اصلی تیغه های قدرت هدایت جریان اکتریکی پس از هربار تحریک شدن بوبین از خود می باشد. تیغه های فرمان هم همانطور که از نامشان تعیین است برای استفاده در مدار فرمان به کار می رود. تیغه های فرمان به دو صورت نرمالی باز و نرمالی بسته روی بدنه کنتاکتور تعبیه شده اند. این تیغه ها پس از هربار تحریک شدن بوبین تغییر وضعیت داده و به حالت عکس تغییر وضعیت می دهند.
بوبین
بوبین یک هسته مغناطیسی سیم پیچی شده که نیروی لازم را برای اتصال فیزیکی کنتاکت های هادی الکتریسته فراهم میسازد.
محفظه
این بخش برای ایزوله کردن بخشهای هادی و خطرناک کنتاکتور و حفظ جان کسانی که با کنتاکتور سروکار دارند، به کار می رود. جنس محفظه معمولاً از مواد عایق الکتریسیته مثل Bakelite، Nylon ۶ و پلاستیکهای سفت شونده در برابر حرارت می باشد.
تیغه کمکی
تیغه های کمکی، تیغه های فرمان (آمپر پایین) نرمالی باز و نرمالی بسته می باشند که بالای بدنه کنتاکتور و یا در بعضی از مدل های آن در کنار بدنه کنتاکتور نصب می شوند و بدین ترتیب با هر بار تحریک شدن بوبین کنتاکتور، این تیغه ها تغییر وضعیت می دهند.
رله حرارتی
معمولا برای حفاظت ازبارهایی که به کنتاکتور بسته می شود از رله حرارتی یا بیمتال استفاده می شود. این نوع رله ها در برخی از انواع کنتاکتور روی بدنه تعبیه شده اند و در انواع دیگر به صورت اختیاری روی کنتاکتور بسته می شوند. اگر بار بسته شده به کنتاکتور جریانی بیش ازحدمجاز از شبکه بکشد یا ولتاژ ورودی به جای سه فاز، دوفاز شود رله حرارتی عمل کرده واز صدمه زدن به بار الکتریکی جلوگیری مینماید.
قدرت کنتاکتور
با توجه به این که انتخاب کنتاکتور مناسب، اهمیت زیادی دارد. لازم است زمان خرید به ولتاژ، توان، جریان و ضریب قدرت باری که هر کنتاکتور آسانسور مجاز است به آن متصل شود، دقت کرد.
البته این نکته را هم مد نظر داشته باشید که کنتاکت های کنتاکتور بایستی تحمل جریان راه اندازی، جریان دائمی و همینطور جریان های اتصال کوتاه لحظه ای پیش آمده را داشته باشند. به صورت کلی تعیینات گفته شده در اکثر موارد روی بدنه کنتاکتور و یا در کاتالوگ محصول درج می شود. به همین علت زمان خرید، حتما این موارد را در نظر بگیرید.
طول عمر و قابلیت قطع و وصل کنتاکتور
چون هر کلید دارای یک قسمات متحرک می باشد به همین دلیل ساییدگی مکانیکی بین قسمتهای ثابت و متحرک وجود دارد طول عمر مکانیکی یک کلید بستگی به تعداد دفعات قطع و وصل آن دارد طول عمر کنتاکتورها تقریباً از اکثر کلیدها بیشتر است و تا حدود بار می رسد. طول عمر مکانیکی کلیدها را با حروف A تا F مشخص می کنند و اصطلاحاً کلاس کلید گویند.
بعد از حروف عددهایی نیز به عنوان ضریب نوشته می شود مثلاً کلاس یعنی بار قطع و وصل یا کلاس یعنی بار قطع و وصل: بدین منظور و برای این که بتوانیم پس از طراحی مدار، کنتاکتور را برای اتصال مصرف کنندها به شبکه انتخاب کنیم، باید به مقادیر نامی مربوط به کنتاکتور آشنا شویم. این مقادیر برای کلیدهای غیرمناطیسی، مانند کلید اهرمی و غلتکی نیز وجود دارد.
به تعداد دفعاتی که کنتاکتور قطع و وصل می شود(هر قطع و وصل یک بار)، عمر مکانیکی گفته می شود. طول عمر مکانیکی یا به اصطلاح کلاس کلید با حروف A تا F تعیین می شود. در جدول زیر تعداد قطع و وصل های هر کلاس بیان شده است:
طول عمر مکانیکی هر کلاس | تعداد قطع و وصل |
A | 103 مرتبه |
B | 104 مرتبه |
C | 105 مرتبه |
D | 106 مرتبه |
E | 107 مرتبه |
F | 108 مرتبه |
اگر بعد از حروف کلاس کلید، عددی به عنوان ضریب قرار بگیرد، کافی است ضریب را در تعداد قطع و وصل همان کلاس ضرب کنید. مثلا E3، برای طول عمر 107×3 بار قطع و وصل به کار می رود.
انواع کنتاکتور
کنتاکتورها در دو نوع، تک فاز و سه فاز در بازار موجود می باشند. کنتاکتورهای سه فاز یک نوع کلید بوبین دار می باشند که برای جریان های بسیار قوی در واحدهای تولید صنعتی به کار می روند. این نوع از کنتاکتور با توجه به جریان بوبین مدار را قطع و وصل می کند. قیمت کنتاکتور سه فاز، از نمونه های تک فاز آن گران تر می باشد.
کنتاکتور سه فاز( یا قدرت) در زیر شاخه ادوات سوئیچینگ قرار دارد. این قطعه موجب قطع و وصل ایمن مدارهای برق با مکانیزم مغناطیسی، می شود. یکی از ویژگی منحصر به فرد کنتاکتورها به نسبت دیگر کلیدها، تعداد بالای قطع و وصل به صورت پی در پیاست.
نکات مهم در خرید کنتاکتور مناسب
- اکثر کنتاکتورها به صورت عمودی نصب می شوند، و در این شرایط زاویه شیب نباید از 50 درجه تجاوز کند. چون در غیر این صورت عملکرد کنتاکتور تحت تاثیر قرار می گیرد. در برخی از انواع کنتاکتور که سوراخی روی آن تعبیه شده است، دقت کنید که زمان نصب سوراخ ها در قسمت بالا و پایین قرار گیرند تا از افزایش دمای سیم پیچ جلوگیری کنند.
- جریان کاری نامی کنتاکت اصلی باید بزرگتر یا مساوی با جریان مدار باشد.
- تعدا کنتاکت های اصلی و کمکی باید مطابق استانداردهای گفته شده باشد.
- ولتاژ کاری نامی کنتاکت اصلی باید بزرگتر یا مساوی با ولتاژ مدار باشد.
علت صدای کنتاکتور آسانسور چیست؟
پس از مدتی استفاده از کنتاکتور آسانسور، این قطعه شروع به صداهایی می کند که این مشکلات به علت تغییر ویژگی های مکانیکی قطعه، فرسوده شدن دستگاه و عوامل فیزیکی است. در واقع می توان گفت علل زیر علت اصلی صداهای کنتاکتور آسانسور می باشند:
- بسته نشدن مدار هسته
- اشتباه قرار دادن حلقه اتصال کوتاه
- استفاده کردن از تیغه های باز یا بسته در یک مسیر
- وجود جریان هرزگرد بوبین ها
- قطع شدن حلقه اتصال کوتاه
برای عیب یابی علت صدا دادن کنتاکتور، اقدامات زیر را انجام دهید:
- زمان کار کردن، تمامی قسمت های قطعه کنترل و بررسی شود.
- به صورت دوره ای کنترل دقیق و همه جانبه داشته باشید.
- لازم است جهت بررسی عملکرد، به صورت آزمایشی از قطعه استفاده کرد.
پس از اینکه عیب یابی انجام و علت صدا تعیین شد، باید برای رفع آن وارد عمل شد. پس نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- اگر علت صدا دادن کنتاکتور آسانسور، وجود جریان هرزگرد بوبین است، برای رفع این عیب باید یک دیود هرزگرد را در محل مناسب نصب کرد.
- اگر مشکل قطع شدن حلقه اتصال کوتاه است، باید این حلقه را دقیق کنترل کرد و در صورت نیاز به تعمیر یا تعویض، اقدامات لازم صورت بگیرد.
- ممکن است در زمان مونتاژ کنتاکتور، حلقه اتصال کوتاه روی سطح قطب ها به اشتباه قرار داده شود و علت صدا دادن کنتاکتور آسانسور باشد. برای رفع این عیب باید هسته را از محل خود در آورد و به صورت دقیق کنترل کرد و دوباره در جای مناسب خود قرار داد.
- اگر از تیغه های کنتاکتور در مدار فرمان استفاده می شود باید توجه کرد که از تیغه های باز یا بسته به صورت همزمان و در یک مسیر استفاده نشود. زیرا در این صورت با تحریک کنتاکتور، تیغه باز، بسته و تیغه بسته، باز شده و سبب ایجاد صدا در کنتاکتور می شود.
- برای رفع مشکل بسته نشدن مدار هسته باید سطح قطب ها و خط سیر حرکت هسته را با استفاده از مواد تری کلرو اتیلن و یا بنزین تمیز و کنترل کرد.
زمان خرید کنتاکتور، به چه نکاتی توجه کنیم؟
انتخاب کنتاکتور مناسب با توجه به کاربردی که از آن می خواهید، امری مهم است زیرا از خرابی های احتمالی در حین کار جلوگیری می کند. پس قبل از هر گونه اقدام برای خرید، لازم است نکاتی را در نظر گرفت.
- دسته ای از کنتاکتور زیمنس برای مواردی خاص همچون باربری و با تعیینات الکتریکی متفاوت طراحی شده اند. بنابراین لازم است ابتدا نیازهای خود را قبل از خرید هر کنتاکتور شناسایی کنید.
- جریان یا قدرت بار را در نظر بگیرید. اگر کنتاکتور آسانسور کوچکی را انتخاب کنید که نمی تواند آن بار را تحمل کند، کنتاکت های آن در حین کار می چسبند و یا وقفه ایجاد می کنند و به سرعت فرسوده می شوند، که این موضوع ممکن است خطرناک باشد.
- حتما ولتاژ منبع برق را با توجه به ولتاژ سیم پیچی کنتاکتور بررسی کنید. این کار بسیار ضروری است زیرا اگر سیم پیچ را با ولتاژ اضافی تغذیه کنید، ذوب خواهد شد. و اما اگر ولتاژ کم باشد، سرعت آن هم کاهش می یابد و پس از مدتی از کار می افتد.
- زمان پاسخ گویی سیم پیچی را بعد از روشن شدن، بررسی کنید، چرا که یک کنتاکتور خوب و قابل اعتماد زمان پاسخ کوتاهی خواهد داشت. همینطور می توانید تعداد کنتاکت های کمکی را هم بررسی کنید. این موضوع به شما کمک می کند نوع کنتاکتور را بشناسید و بدانید آیا کنتاکتور آسانسور بسته یا باز می باشد.
- حتما قبل از خرید، انواع کنتاکتورها و موقعیت نصب آن ها را در نظر بگیرید. زیرا در غیر این صورت ممکن است موقع مونتاژ دچار مشکل شوید و البته گارانتی و یا ضمانت کالا هم شامل حالتان نمی شود. محل نصب هر کنتاکتور، اصولا در کاتالوگ مربوطه زمان خرید، درج شده می باشد.
- حداکثر دمایی را که کنتاکتور آسانسور می تواند در حین کار و ذخیره سازی تحمل کند بررسی کنید. این موضوع به این علت اهمیت دارد که برخی از کنتاکتورها نیاز به خنک کننده دارند در صورتی که بعضی دیگر، احتیاج ندارند. اگر کنتاکتوری را که سفارش می دهید و خریداری می کنید طوری باشد که پس از رسیدن به دماهای خاص نیاز به خنک کننده دارد، مطمئن شوید که این درجه ها را افزایش ندهید. چون در غیر این صورت موجب تسریع فرسودگی خواهید شد.
پیشنهاد می کنیم که در بحث خرید کنتاکتور زیمنس بخصوص به صورت اینترنتی حتماً به سراغ مراجع شناخته شده و معتبر بروید. یشنهاد می کنیم از طریق راه های ارتباطی ذکر شده، با ما در اتوماسیون صنعتی زیمنس تماس بگیرید، در کنار شما هستیم تا بهترین ها را با کیفیت عالی ارائه کنیم.
2 دیدگاه. Leave new
سلام روز خوش برای آسانسور بهترین کنتاکتور زیمنس چیه؟
سلام دوست عزیز. به عوامل زیادی بستگی داره که بتونیم بهترین مدل رو معرفی کنیم. با 02136610801 تماس بگیرید.