کاربرد پی ال سی در صنعت برق چیست؟ از زمانی که پی ال سی پا به عرصه گذاشت، کمتر کسانی بودند که فکر می کردند که بعد از گذشت سال ها این تکنولوژی کاربردی به این وسعت و فراوانی در زندگی روزمره انسان ها و در صنایع مختلف استفاده شود.
پی ال سی در یک سیستم اتوماسیون در اصل نقش مغز سیستم را ایفا می کند؛ پی ال سی در این سیستم کمک خواهد کرد تا عملیات تولید، کنترل و مانیتورینگ فعالیت های مهم به شکلی موثر انجام شود.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
پی ال سی چیست؟
PLC یا Programmable Logic Controller یک دستگاه الکترونیکی است که برای کنترل و اتوماسیون فرآیندهای صنعتی استفاده می شود. PLC ها از سنسورها و ورودی های دیجیتال و آنالوگ برای جمع آوری اطلاعات و از خروجی های دیجیتال و آنالوگ برای کنترل و اجرای عملیات استفاده می کنند. PLC ها می توانند به صورت برنامه پذیر تنظیم شوند تا وظایف خاصی را انجام دهند، از جمله کنترل ترتیبی و همزمان، انجام محاسبات پیچیده و اجرای عملیات منطقی.
نقش PLC در صنعت برق بسیار حیاتی است، زیرا PLC ها به عنوان مغز مرکزی سیستم کنترل و اتوماسیون استفاده می شوند. آنها به طور مداوم ورودی های سنسوری را مانند درجه حرارت، فشار، جریان و ولتاژ می خوانند و بر اساس اطلاعات دریافتی تصمیماتی اتخاذ می کنند و خروجی های مناسب را به دستگاه های فعال در فرآیند صنعتی ارسال می کنند.
از این رو، PLC ها به کاهش هزینه ها، افزایش بهره وری و بهبود کیفیت فرآیندهای صنعتی کمک می کنند. در کل، PLC ها نقش بسیار مهمی در صنعت برق دارند و بدون آنها سیستم های کنترل و اتوماسیون صنعتی نمی توانند به صورت بهینه عمل کنند.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
مهم ترین حوزه های مورد استفاده پی ال سی
همانطور که گفتیم پی ال سی در صنایع مختلف کاربردهای گوناگونی دارد که از جمله مهم ترین حوزه ها آن عبارت اند از: نیروگاه نفت و گاز، صنعت کاغذ، صنعت فولاد، صنایع خودرو، صنعت شیمیایی، سیستم های پردازش غذایی، صنعت برق و ….
در حوزه های اتوماسیون که نام بردیم پی ال سی کمک می کند تا دستگاه های ورودی به خوبی رصد و دستگاه های خروجی به خوبی کنترل شوند در عین حال تصمیم های مناسبی گرفته شده و نتایج مورد نظر از خودکار شدن فرآیندهای مهم بدست آید.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
همانطور که بالاتر اشاره کردیم پی ال سی در صنعت برق کاربردهای گسترده ای دارد. ما در این قسمت می خواهیم به چند نمونه از آن ها اشاره کنیم:
- در شبکه های نیروگاه ها به کار می رود تا بتواند نقص ها و خطاها را شناسایی کند.
- پی ال سی در سیستم های تولید، توزیع و انتقال برق به کار گرفته می شود.
- پی ای سی ها در پست های برق هم نقش پررنگی دارند.
- توالی های تک فاز و سه فاز را می توان با استفاده پی ال سی تشخیص داد.
- قطع کننده های مداری و مت…ای خازنی که از نمونه تجهیزات الکتریکی می باشند، می توانند به صورت خودکار با پی ال سیها کار کنند.
- در صنعت برق تابلو پی ال سی هم بسیار پرطرفدار می باشد. این نوع تابلو برق در شبکه های نیروگاه ها استفاده می شود تا عیب های سیستم را شناسایی کند.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
چرا استفاده از پی ال سی در صنعت برق پر طرفدار است؟
پی ال سی مزایای زیادی دارد که از تمامی آن ها می توان در صنعت برق کمک گرفت. دلایل زیادی وجود دارد که پی ال سی در این صنعت بسیار پرطرفدار است که عبارت اند از:
- در مدت زمان استفاده نیاز به تعمیر ندارد و این به خاطر کیفیت و دوام بالای آن ها است.
- کار با پی ال سی نسبت به مدارهای دیگر بسیار آسان تر می باشد.
- اطلاعات ورودی و خروجی از پی ال سی می توانند دیجیتال یا آنالوگ باشند.
- قابلیت برنامه نویسی مجدد و شبیه سازی برنامه قبل از اجرا را دارد.
- دارای طراحی استاندارد و قابل اطمینان است.
- مصرف انرژی پی ال سی نسبت به دیگر قطعات کنترل کننده مثل رله مصرف انرژی بسیار کمتری دارد.
- استفاده از این برد به خاطر کاربر زیاد موجب کاهش حجم تابلوهای فرمان می شود.
- با به کارگیری پی ال سی در هزینه ها صرفه جویی خواهد شد.
- پی ال سی به خاطر حذف کنتاکتور، نویز صوتی و الکتریکی نیست و موجب مختل شدن کار نمی شود.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
تابلو برق پی ال سی چیست؟
تابلو برق محفظه ای است که وظیفه آن برقراری ارتباط بین تجهیزات الکتریکی است. همچنین تابلو برق از وسایل برقی در برابر افت ولتاژ، نوسانات برق و شوک محافظت می کند. انواع مختلفی تابلو برق با ویژگی های خاص توسط شرکت های داخلی و خارجی تولید و روانه بازار می شوند که یکی از پرکاربردترین آن ها تابلو برق plc است.
تابلو برق مجهز به تجهیزات الکتریکی، کنتاکتور ها یا ادوات قطع و وصل کردن مدار فرمان، انواع رله ها، تجهیزات اندازه گیری است و اگر به پی ال سی مجهز باشد، تابلو برق plc نامیده می شود. تابلو برق plc یکی از مهم ترین تابلوهای برق در مراکز صنعتی است.
واژه ی plc مخفف programmable logic controller است و در فارسی تحت عنوان کنترل گر منطقی برنامه پذیر شناخته می شود. به این تابلوها تابلوهای اتوماسیون هم گفته می شود و قابل برنامه ریزی هستند و به عنوان یک نوع رایانه کوچک جهت کنترل فرآیندهای مختلف استفاده می شوند.
پی ال سی مخفف عبارت Programmable Logic Controller می باشد. تابلو های مجهز به پی ال سی را با عنوان تابلو برق اتوماسیون هم می شناسند. این کنترل گرها قابل برنامه ریزی می باشند و می توانند برای اهداف مخصوص در صنایع مورد استفاده قرار گیرند.
از طرفی دیگر می توان گفت پی ال سی ها یک کامپیوتر کوچک می باشند که از آن ها در محیط های صنعتی به خصوص برای کنترل فرآیندها به کار می رود. در صورتی که این قطعات بر روی تابلوهای برق استفاده شوند، به آن تابلو برقپی ال سی می گوییم.
به خاطر وجود این قطعات تابلوهای برق بسیار هوشمندانه تر عمل می کنند. قطعات پی ال سی از مقاومت بسیار بالایی در برابر ارتعاشات، سر و صدا و رطوبت برخوردار می باشند و می توانند به خوبی با دیگر ماژول های دیگر ارتباط برقرار کنند. همینطور برنامه نویسی این قطعات هم آسان است که کار با آن ها را ساده تر می باشد.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
اجزای تابلو برق plc
با نگاهی دقیق به داخل جعبه تابلو برق plc متوجه می شویم که از اجزای مختلفی تشکیل شده است. به طور کلی تابلو برق plc جعبه ای است که از اجزای الکتریکی تشکیل شده است که هر کدام از آن ها کار خاصی را انجام می دهند تا به اين ترتيب فرآیندهای گوناگون در داخل کارخانه ها و مراکز صنعتی را اجرا کنند. اجزای اصلی یک تابلو برق صنعتی به دو دسته تجهیزات قدرت و تجهیزات کنترل تقسیم می شوند. تجهیزات کنترل شامل:
- Operator Pushbutton : دکمه ای است که در جلو پانل نصب می شود و با فشردن آن می توان کار کنترل فرآیند و دستگاه ها را انجام داد.
- Human Machine Interface : یک نمایشگر گرافیکی است که اپراتور با استفاده از آن پیکربندی دستگاه ها را انجام می دهد.
- Supplementary circuit breaker: کار این قطعه مینیاتوری محافظت از اجزای گران قیمت و حساس موجود در تابلو برق است.
- Master control relay: رله کنترل اصلی است که کار آن پیاده سازی مدار ایمنی است و در زمان اضطرار برق را از دستگاه های خروجی قطع کرده و معمولا با استفاده از دکمه امرجنسی جفت می شود.
- Ethernet switch : سوییچ شبکه که برای ارتباطات شبکه بین دستگاه های هوشمند، plc، HMI و غیره استفاده می شود.
- Programmable logic controller: این قطعه در واقع یک کامپیوتر صنعتی است که موتورها و دستگاه های موجود در خط تولید را به هم مرتبط می کند.
- Intake/Output Module: ماژولی است که همانند رابط عمل کرده و دستورات CPU از plc را به اجزایی مانند موتورها و شیر برقی و غیره منتقل می کند.
- Terminal blocks : این بخش ها جهت اتصال سیم کشی پانل داخلی و سیم کشی دستگاه میدانی استفاده می شوند.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
تابلو برق پی ال سی چگونه کار می کند؟
در این قسمت می خواهیم بگوییم که کارایی تابلو برق پی ال سی اشاره کنیم. این تابلوها ورودی و خروجی های مختلفی می باشند تا بتوانند با استفاده از سیم و کابل با دیگر دستگاه های صنعتی ارتباط برقرار کند. چهار مرحله اساسی در عملکرد پی ال سی ها وجود دارد که شامل اسکن ورودی، اسکن برنامه، اسکن خروجی و نگهداری می باشد. این مراحل به طور مداوم تکرار می شوند که در ادامه این چهار مرحله را توضیح می دهیم:
وضعیت تمام دستگاه های ورودی که به پی ال سی متصل می باشند را اسکن ورودی تشخیص می دهد. اسکن برنامه منطق برنامه ایجاد شده توسط کاربر را اجرا خواهد کرد. اسکن خروجی به تمام دستگاه های خروجی که به پی ال سی وصل شده اند، برق می دهد یا از حالت برق خارج می کند. مرحله آخر شامل ارتباط با پایانه های برنامه نویسی است که نگهداری نام دارد.
در کنار تابلوهای برق از یک دستگاه دیگر به عنوان رابط بین تابلو برق و انسان به کار می رود که به آن HMI گفته می شود. این وسیله می تواند بر روی در تابلو برق پی ال سی نصب شود و یا در تابلوی دورتر که به ماشین آلات نزدیک بوده، قرار گیرد.
HMI با استفاده از ورودی هایی به تابلو برق پی ال سی متصل می شود و به آن ها در کنترل و نظارت بر ماشین آلات کمک می کند. تابلو پی ال سی می تواند سیگنال هایی را با استفاده از شبکه به HMI جهت نظارت بهتر منتقل کند و همینطور اچ ام آی هم سیگنال هایی را برای کنترل ماشین آلات به تابلو پی ال سی ارسال کند. به این صورت این تابلو می تواند دستورات را بر روی ماشین آلات اعمال کند و نظارت بالایی روی آنان داشته باشد.
کاربرد پی ال سی در صنعت برق
خرید انواع پی ال سی از پارس اتوماسیون توانا، نمایندگی معتبر برند زیمنس در ایران
پی ال سی یکی از اصلی ترین تجهیزاتی است که در صنایع مختلف استفاده می شود و از اهمیت بسیاری برخوردار است. در حال حاضر، با توجه به پیشرفت تکنولوژی، استفاده از پی ال سی برای کنترل و مانیتورینگ سیستم های صنعتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
پارس اتوماسیون توانا، به عنوان یکی از نمایندگی های معتبر برند زیمنس در ایران، انواع پی ال سی با کیفیت بالا و قیمت مناسب را به مشتریان خود ارائه می دهد. با سال ها تجربه در زمینه فروش و خدمات پس از فروش پی ال سی، پارس اتوماسیون توانا تضمین می کند که مشتریان خود از خرید خود راضی خواهند بود و بهترین خدمات را در اختیار آن ها قرار خواهد داد.
با انتخاب پارس اتوماسیون توانا به عنوان نمایندگی زیمنس در ایران، شما می توانید از جدیدترین فناوری ها و بهترین محصولات پی ال سی بهره مند شوید و به کمک تیم متخصص و مجرب این شرکت، به راحتی و با اطمینان خاطر پی ال سی مورد نیاز خود را تهیه کنید. اگر به دنبال خرید انواع پی ال سی با کیفیت و قیمت مناسب هستید، حتما به وبسایت پارس اتوماسیون توانا مراجعه کنید و از تمامی خدمات و محصولات متنوع این شرکت بهره ببرید.