استفاده از کنتاکتور

دلایل استفاده از کنتاکتور

کنتاکتور چیست و چه كاربردی دارد؟ دلایل استفاده از کنتاکتور چیست؟ این یکی از سؤال هایی بوده كه در صنعت برق بارها پرسیده می شود. کنتاکتور یکی از تجهیزات كاربردی در صنعت برق بوده كه با جریان و ولتاژهای مختلفی به بازار عرضه می شود.

«کنتاکتور» (Contactor) یک وسیله کنترلی الکترومکانیکی است که برای ایجاد یا قطع ارتباط بین بار و منبع تغذیه کمک گرفته می شود. استفاده از کنتاکتور شبیه به رله می باشد. اما دستگاه مورد استفاده برای کاربردهایی با جریان بالاتر به عنوان کنتاکتور و دستگاه مورد استفاده در موارد جریان پایین تر به عنوان یک رله شناخته می شود.

استفاده از کنتاکتور

پارس اتوماسیون با فروش انواع کنتاکتور زیمنس توانسته رضایت افراد را به دست آورد و با کیفیت عالی و قیمت رقابتی که ارائه می کند در صدر بهترین های این عرصه قرار بگیرد. شما می توانید برای خرید کنتاکتور زیمنس از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در همین صفحه با ما تماس بگیرید و کلیه جزئیات مثل روند پرداخت، خرید و ارسال محصولات را از کارشناسان مربوطه دریافت نمایید.

انواع کنتاکتور

در مورد انواع کنتاکتور می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کنتاکتور تکفاز
  • کنتاکتور سه فاز استفاده از کنتاکتور

روی هر کنتاکتور یک یا دو کنتاکت باز و بسته فرمان وجود دارد که می توان از آنها در مسیر فرمان و تحقق بخش های فرمانی مدار استفاده کرد. کنتاکتورها برای رنج جریان های مختلف و در ابعاد و اندازه های متفاوت ساخته می شوند. استفاده از کنتاکتور

از پر کاربردترین آمپرهای کنتاکتورها می توان به 9 تا 800 آمپر اشاره داشت. همچنین ولتاژ بوبین کنتاکتورها می توانند متنوع باشند و در ولتاژهای 24 و 48 و 110 و 220 و 380 ولت AC و DC ساخته شوند. بوبین کنتاکتورها می توانند در صورت خرابی تعویض شوند و همچنین می توان برای به کارگیری در ولتاژهای دلخواه مختلف، از بوبین مناسب استفاده نمود.

برای خرید کنتاکتور برند زیمنس با ما در پارس اتوماسیون توانا تماس بگیرید!

کنتاکتور سه جزء دارد:

  1. کنتاکت ها بخشی از کنتاکتور می باشند كه جریان را حمل می کنند. این بخش شامل کنتاکت های توان، کنتاکت های کمکی و فنر های کنتاکت می شود.
  2. محفظه، قابی بوده كه کنتاکت ها و آهنربای الکتریکی را در خود جای داده می باشد. برای عایق بندی و محافظت، و هم بدست آوردن سنجشی از میزان مقاومت در برابر تماس افراد با کنتاکت ها، محفظه را از مواد عایق مثل باکالیت، نایلون 6 و پلاستیک های ترموست درست می کنند. کنتاکتورهای قاب-باز، امکان دارد محفظ دیگری هم برای محافظت در برابر غبار، چربی، آب و هوا و خطر انفجار داشته باشند. استفاده از کنتاکتور
  3. آهنربای الکتریکی نیروی محرکه را برای بستن کنتاکت ها تامین می کند.

دَمَنده های مغناطیسی از کوئل های دمنده برای طولانی كردن و جابه جا كردن قوس الکتریکی بهره مند می شوند و به ویژه در مدارهای قدرت DC مفید می باشند. قوس های AC دارای دوره های تناوبی جریان-پایین می باشند، كه طی آن قوس را می توان نسبتاً به آسانی خاموش كرد.

اما قوس های DC دارای جریان بالای پیوسته می باشند، لذا خاموش كردن آن ها با دمیدن، مستلزم کشیدن بیشتر قوس نسبت به يک قوس AC با همین شدت جریان می باشد. دمنده های مغناطیسی در کنتاکتور آلبرایت كه در تصویر مشاهده می کنید جریانی كه می تواند بشکَند را بیشتر از دوبرابر افزایش می دهد، و از 600 A به 1,500 A می رساند. استفاده از کنتاکتور

گاهی اوقات يک مدار صَرفه جو هم برای کاهش توان مورد نیاز برای بسته نگه داشتن کنتاکتور نصب می شود؛ يک کنتاکت کمکی جریان کوئل را پس از بسته شدن کنتاکتور کاهش می دهد. در ابتدا برای بستن کنتاکتور، اندکی بیشتر توان نیاز است نسبت به آنچه كه برای نگه داشتن آن در حالت بسته لازم می باشد. استفاده از

 


کنتاکتور زیمنس یکی از اجزای مهمی است که باید فقط از مراکز معتبر خریداری شود تا بتواند از نظر کیفیت، رضایت شما عزیزان را جلب کند. برای خرید کنتاکتور پیشنهاد می کنیم همین حالا با اتوماسیون صنعتی زیمنس 02136610801 تماس بگیرید و درخواست خود را ثبت کنید، همچنین مشاوره خرید نیز از سوی کارشناسان این امر به شما ارائه می گردد. 


 

کنتاکتور

چنین مداری می تواند به میزان چشمگیری در توان مصرفی صرفه جویی کند و به کوئل جریان دار اجازه می دهد خنک تر باشد. مدارهای صرفه جو تقریباً همیشه روی کوئل های کنتاکتور جریان مستقیم و هم روی کوئل های کنتاکتور جریان متناوب بزرگ استفاده می شوند.

یک کنتاکتور ساده، دارای ورودی کوئل است. کوئل را می توان با ولتاژ همان موتوری كه کنتاکتور آن را کنترل می کند جریان دار كرد، یا می توان آن را جداگانه با ولتاژ کوئل کمتری كه برای کنترل شدن توسط کنترلگرهای برنامه پذیر و دستگاه های هدایتگر ولتاژ پایین مناسب تر است، کنترل كرد. استفاده از کنتاکتور

بعضی کنتاکتورها دارای کوئل های سری متصل در مدار موتور می باشند؛ این کوئل ها مثلا، برای کنترل شتاب خودكار استفاده می شوند كه در آن سطح بعدی مقاومت تا وقتی جریان موتور افت نکرده، قطع نمی شود.

استفاده از کنتاکتور

خرید کنتاکتور سه فاز

اصول عملکردی و دلایل استفاده از کنتاکتور

برخلاف رله های چند منظوره، کنتاکتورها برای اتصال مستقیم به دستگاه های با بار جریان بالا طراحی شده اند. رله ها اغلب ظرفیت پایین تری دارند و به طور معمولً هم برای كاربردهای به طور نرمال بسته و هم به طور نرمال باز طراحی می شوند. دستگاه هایی كه بیشتر از 15 آمپر را کلید زنی می کنند یا مدارهایی كه نرخی بیشتر از چند کیلووات دارند، به طور معمولً کنتاکتور نامیده می شوند.

به جز کنتاکت های جریان-پایین اختیاری، کنتاکتورها تقریباً همیشه با کنتاکت های به طور عادی باز تجهیز می شوند. برخلاف رله ها، طراحی کنتاکتورها با ویژگی هایی همراه بوده كه قوس تولید شده زمان مختل كردن جریان موتور های سنگین را کنترل و خنثی می کند. استفاده از کنتاکتور

وقتی جریان از آهنربای الکتریکی عبور می کند، میدانی مغناطیسی ایجاد می شود كه هسته در حال حرکت کنتاکتور را جذب می کند. سیم پیچ الکترومغناطیسی در ابتدا جریان بیشتری می کشد، تا وقتی كه ضریب خودالقایی آن با ورود هسته فلزی به سیم پیچ افزایش یابد.

کنتاکت متحرک توسط هسته متحرک جابجا می شود؛ نیروی تولید شده توسط آهنربای الکتریکی، کنتاکت های متحرک و ثابت را باهم نگه می دارد. وقتی سیم پیچ کنتاکتور تخلیه جریانشود، نیروی گرانش یا يک فنر، هسته آهنربای الکتریکی را به موقعیت آغازین خود برمی گرداند و کنتاکت ها را باز می کند. استفاده از کنتاکتور

برای کنتاکتورهایی كه با جریان متناوب، جریان دار شده اند، بخش کوچکی از هسته با يک سیم پیچ سایبان محاصره می شود كه شار مغناطیسی را در هسته اندکی به تعویق می اندازد. اثر آن، متعادل كردن کشش متناوب میدان مغناطیسی و لذا پیشگیری از وزوز كردن هسته در فرکانس خطی دوبرابر می باشد.

از آنجایی كه قوس و خسارت بعد از آن دقیقاً با باز یا بسته شدن کنتاکت ها اتفاق می افتد، کنتاکتورها طوری طراحی می شوند كه بسیار سریع باز و بسته شوند؛ اغلب يک مکانیزم نقطه سرازیری درونی برای تضمین سرعت عمل، تعبیه می شود. استفاده از کنتاکتور

با این حال، بستن سریع، امکان دارد موجب لرزش کنتاکت شود كه چرخه های باز-بسته اضافه و نامطلوبی را به وجود می آورد. يک راه حل، داشتن کنتاکت های منشعب شده برای کمینه كردن لرزش کنتاکت است؛ دو کنتاکت طوری طراحی می شوند كه همزمان بسته شوند، اما در زمان های مختلفی لرزش می کنند تا مدار به طور موقت قطع نشود و قوس ایجاد نشود.

یک حالت اندکی متفاوت این بوده كه چندین کانتکت داشته باشیم كه برای بكارگماشته شدن در توالی سریع طراحی شده باشند. اولین کنتاکتی كه ایجاد شود و آخرین شکست، بیشترین فرسودگی کنتاکت را تجربه می کنند و يک اتصال مقاومت بالا تشکیل می دهند كه گرمای شدیدی را داخل کنتاکتور تولید می کند.

اما با این عمل، از کنتاکت اصلی دربرابر قوس محافظت می شود، لذا پس از يک میلی ثانیه، يک مقاومت کنتاکت پایین به وجود می آید. تکنیک دیگری كه برای افزایش عمر کنتاکت ها کمک گرفته می شود، تمیزكاری کنتاکت است؛ کنتاکت ها پس از کنتاکت اولیه از یکدیگر عبور می کنند تا آلودگی ها را پاک کنند. استفاده از کنتاکتور

استفاده از کنتاکتور

برای خرید کنتاکتور زیمنس با ما در پارس اتوماسیون توانا تماس بگیرید!

جلوگیری از قوس

بدون محافظت کافی از کنتاکت، وقوع قوس جریان الکتریکی به میزان چشمگیری باعث فروسایی کنتاکت ها شده و به آن ها آسیب جدی می رساند. قوس الکتریکی میان دو نقطه کنتاک زمانی به وجود می آید كه آن ها از بسته به باز یا از باز یه بسته تغییر وضعیت دهند. قوس شکست به طور معمولً انرژی بیشتری دارد و لذا خسارت بیشتری به بار می آورد.

حرارت تولید شده توسط این قوس الکتریکی بسیار بالاست، و در آخر موجب می شود كه فلز روی کنتاکت با جریان جابجا شود. دمای به شدت بالای قوس مولکول های گازی اطراف را می شکافد و اُزون، کربن مونوکسید و ترکیبات دیگری به وجود می آورد. انرژی قوس اندک اندک فلز کنتاکت را نابود می کند، و موجب می شود كه بعضی مواد به شکل ذرات ریز به هوا بگریزند.

این فعالیت موجب می شود كه مواد درون کنتاکت ها به مرور زمان فرسوده شوند، كه در آخر موجب معیوبی دستگاه می شود. مثلا کنتاکتی كه به شکل مناسب بسته شده باشد، زمان كار با اتصال برق عمر مفیدی بین 10 هزار تا 100 هزار عملیات خواهد داشت؛ چیزی كه بسیار کمتر از عمر مکانیکی همین دستگاه بوده و می تواند بیشتر از 20 میلیون عملیات باشد.

بیشتر کنتاکت های کنترل موتور در ولتاژهای پایین کنتاکتورهای شکست هوا می باشند؛ هوا با فشار جو کنتاکت ها را محاصره می کند و زمان ایجاد اختلال در مدار قوس را خاموش می کند. کنترلگرهای موتور AC مدیوم-ولتاژ مدرن، از کنتاکتورهای خلاء بهره مند می شوند. کنتاکتورهای AC ولتاژ بالا امکان دارد از خلاء یا يک گاز بی اثر در اطراف کنتاکت ها استفاده کنند. استفاده از کنتاکتور

کنتاکتورهای DC ولتاژ بالا برای شکستن انرژی قوس همچنان به هوای درون مجراهای قوسی ای كه به طور ویژه برای این كار طراحی شده اند وابسته می باشند. لوکوموتیوهای الکتریکی ولتاژ بالا را می توان با مدارشکن های نصب شده روی سقف كه توسط هوای فشرده فعال می شوند، از تغذیه ایزوله كرد. همین تغذیه هوایی را می توان برای “دمیدن” در هر قوسی كه شکل بگیرد، بهره مند شد.

استفاده از کنتاکتور

رده بندی کنتاکتورها

کنتاکتورها با توجه به جریان بار طراحی شده در هر کنتاکت، جریان بیشینه استقامت در برابر خطا، چرخه كار، امید به زندگی طرح، ولتاژ و ولتاژ سیم پیچ رده بندی می شوند. يک کنتاکتور چند منظوره کنترل موتور می تواند برای شروع كار سنگین در موتورهای بزرگ مناسب باشد؛ کنتاکتورهای مشهور “هدف مشخص” با احتیاط در كاربردهایی از قبیل استارت موتور کُمپرسور تهویه مطبوع استفاده می شوند. رده بندی های کنتاکتور در اروپا و امریکای شمالی از فلسفه های متفاوتی پیروی می کنند.

کنتاکتورهای ابزار ماشین چند منظوره در امریکای شمالی عموماً بر سادگی كاربرد تاکید دارند در صورتی كه فلسفه رده بندی اروپایی و هدف مشخص، بر طراحی متناسب با چرخه دوام مطلوب برای كاربرد مورد نظر تاکید می کند.

استفاده از کنتاکتور

دسته های كاربری IEC

رده بندی فعلی کنتاکتور به دسته های كاربری بستگی دارد. دسته های نمونه IEC در استاندارد 60947 به شرح زیر می باشند:

  • AC-1 : بارهای غیر خودالقا، یا با خودالقایی اندک، کوره های مقاومت استفاده از کنتاکتور
  • AC-2 : استارت موتورهای حلقه لغزان: استارت زدن، خاموش كردن
  • AC-3 : استارت موتورهای قفس سنجابی و خاموش كردن تنها بعد از اینکه موتور سرعت گرفته باشد.
  • AC-4 : استارت موتورهای قفس سنجابی با كار اینچینگ و پلاگینگ. استفاده از کنتاکتور
  • رله ها و بلوک های کنتاکت کمکی طبق IEC 60947-5-1 رده بندی می شوند.
  • AC-15 – کنترل بارهای الکترومغناطیسی
  • DC-13 – کنترل آهنرباهای الکتریکی

استفاده از کنتاکتور

کنتاکتورهای NEMA

کنتاکتورهای NEMA برای موتورهای ولتاژ پایین طبق اندازه NEMA رده بندی می شوند، كه يک رده بندی جریان پیوسته بیشینه و يک رده بندی طبق اسب بخار برای موتورهای القایی مونتاژ شده بدست می دهد. اندازه های کنتاکتور استاندارد NEMA با 00، 0، 1، 2، 3 تا 9 مشخص می شوند. استفاده از کنتاکتور

آنطور كه در استاندارد ICS2 NEMA ذکر شده، رده بندی های اسب بخار با توجه به ولتاژ و ویژگی های معمول موتور القایی و چرخه كار انجام می شود. چرخه های كار استثنایی یا انواع ویژه موتو امکان دارد اندازه استارتر NEMA متفاوتی از رده بندی اسمی نیاز داشته باشند.

دستورالعمل تولید کننده برای راهنمایی برای انتخاب بارهای غیر موتوری، مثلاً نور افکنی گداخته یا خازن های اصلاح ضریب توان، کمک گرفته می شود. کنتاکتورها برای موتورهای مدیوم-ولتاژ طبق ولتاژ و ظرفیت جریان رده بندی می شوند. استفاده از کنتاکتور

کنتاکت های کمکی کنتاکتورها در مدارهای کنترل استفاده می شوند و با رده بندی های کنتاکت NEMA برای كار مدار هدایتگر مورد نیاز رده بندی می شوند. این کنتاکت ها به طور معمول در مدارهای موتوری استفاده نمی شوند.

قاعده نام گذاری به این صورت بوده كه يک حرف نوشته شده و در ادامه يک عدد 3 رقمی قرار می گیرد، حرف مشخص کننده رده بندی جریان کنتاکت ها و نوع جریان بوده و عدد، مقادیر ولتاژ بیشینه طراحی شده را مشخص می کند.

استفاده از کنتاکتور

كاربردهای کنتاکتور – دلایل استفاده از کنتاکتور

کنتاکتور در تابلو برق چیست؟

کنتاکتور در تابلو برق در واقع کلیدی اتوماتیک است که با اعمال ولتاژ کنتاکت ها یا تیغه های آن تغییر وضعیت میدهند. این تغییر وضعیت نسبت به اینکه در ابتدا چگونه در مدار قرار گرفته بوده است ، و منطق سخت افزاری مورد انتظار از کنتاکتور در تابلو برق چیست انواع کاربرد این وسیله را مشخص می کند.

کنتاکتورها در واقع ساختمانی بسیار شبیه به رله دارند با این تفاوت که به گونه ای طراحی شده اند که در مدارهای با جریان و ولتاژ بالا مناسب برای بکار گیری باشند.

کنتاکتورها در گستره و اندازه های مختلفی موجودند. از کنتاکتورهای کوچک با ولتاژ 24V DC که به سادگی در یک دست جا می گیرند و توانایی قطع تنها 1 آمپر را دارند، گرفته تا کنتاکتورهای با پهنا (یا درازای) 1 متر (یارد) با ولتاژهای چند کیلوولت و آمپراژ چند هزار آمپر. کنتاکتورها برای کنترل بارهای مختلف الکتریکی اعم از الکتروموتورها، بانکهای خازنی، مدارات روشنایی، گرمکن های الکتریکی و سایر تجهیزات الکتریکی استفاده می شوند.

برای خرید و دریافت لیست قیمت کنتاکتور برند زیمنس با ما در پارس اتوماسیون توانا تماس بگیرید!

موارد مصرف کنتاکتور در تابلو برق و مزایای آن نسبت به کلیدهای دستی صنعتی

  • مصرف کننده می تواند از چند محل کنترل شود. استفاده از کنتاکتور
  • امکان طراحی مدار فرمان اتوماتیک برای مراحل مختلف کار مصرف کننده وجود دارد.
  • مصرف کننده می تواند از راه دور کنترل می شود.
  • از نظر حفاظتی مطمئن ترند و حفاظت مطمئن تر و کامل تری دارند.
  • عمر موثرشان بیشتر است.
  • سرعت قطع و وصل کلید زیاد و استهلاک آن کم است.
  • هنگام قطع برق،مدار مصرف کننده نیز قطع می شود و به استارت مجدد پیدا میکند؛در نتیجه از خطرات وصل ناگهانی دستگاه جلو گیری می کند.

کاربرد کنتاکتور در کلید ستاره-مثلث

بیشتر کلیدهای ستاره مثلث سه کنتاکتور دارند که تحت یک سری اینترلاک های درونی و کمک گرفتن از کنتاکت های کمکی NO و NC و نیز تایمرهای کمکی، عمل تبدیل اتصال تغذیه موتورها را از ستاره در حالت گذرا به مثلث در حالت دائم انجام می دهند.

علت استفاده از این کلیدها در تابلوهای توزیع و تغذیه، کاهش اثرات زیانبار مربوط به جریان راه اندازی موتورها می باشد. افزایش جریان راه اندازی موجب افت ولتاژ در مسیر تغذیه موتور می شود و این افزایش جریان باعث آسیب رسیدن به موتور می گردد. همچنین این جریان بالا باعث ایجاد گرما در سیم بندی موتور می شود و آنجا هم آسیب هایی را در بر دارد.

به همین خاطر پایین نگه داشتن جریان راه اندازی موتورها یک امر ضروری است. بدین جهت در راه اندازی موتور از یک مجموعه تجهیزات الکتریکی که شامل سه عدد کنتاکتور است تحت نام کلیدهای ستاره مثلث استفاده می شود.

بر پایۀ محاسبات مداری، کاربرد کنتاکتور در کلید ستاره-مثلث به این شکل است که در صورت راه اندازی موتور با آرایش ستاره، جریان راه اندازی به یک سوم جریان راه اندازی در آرایش مثلث کاهش می یابد. این امر می تواند تا حدودی سبب جبران افزایش جریان راه اندازی موتور شود. در عمل هنگامی که دور موتور به دور نامی خود رسید، سربندی موتور توسط کلید ستاره مثلث که در مسیر تغذیۀ آن قرار گرفته است از حالت ستاره به مثلث تبدیل می گردد.

برای خرید کنتاکتور برند زیمنس با ما در پارس اتوماسیون توانا در ارتباط باشید!

کنتاکتور چهار پل

علت استفاده از کنتاکتورهای چهار پل، این است که در برخی از موارد نول شبکه باید از نول مدار جدا باشد و نباید با یکدیگر تداخل پیدا کند. یعنی همزمان نول و سه فاز باید با همدیگر قطع گردند، مانند (یو پی اس) UPS ها که هنگام گرفتن فرمان باید نول مدار هم قطع گردد، و اگرنه (یو پی اس) UPS صدمه می بیند. کاربرد دیگر کنتاکتورهای چهار پل، در ژنراتورهای سنکرون است که نول مدار ژنراتور باید از نول شبکه جدا باشد و همزمان هنگام دریافت فرمان قطع، نول مدار نیز باید قطع گردد.

استارتر مغناطیسی

استارتر مغناطیسی دستگاهی بوده كه برای تامین توان موتوهای الکتریکی طراحی شده می باشد. این وسیله کنتاکتور را به عنوان قطعه ای حیاتی در بر دارد، و در عین حال در وضعیت های قطع برق، کسر ولتاژ و اضافه بار، محافظت ایجاد می کند.

کنترل نور افکنی

کنتاکتورها را اغلب برای تامین کنترل مرکزی تاسیسات نورپردازی بزرگ بهره مند می شوند، مثلاً يک ساختمان اداری یا يک ساختمان تجاری. برای کاهش مصرف برق در سیم پیچ های کنتاکتور، از کنتاکتورهای چفت کمک گرفته می شود كه دارای دو سیم پیچ عمل کننده می باشند.

يک سیم پیچ، كه به طور لحظه ای جریان دار می شود، کنتاکت های مدار قدرت را می بندد، كه پس از آن به طور مکانیکی بسته نگه داشته می شوند؛ سیم پیچ دوم کنتاکت ها را باز می کند.

کنتاکتور خلاء

کنتاکتورهای خلا از کنتاکت های کپسوله شده بطری خلاء برای جلوگیری از قوس بهره مند می شوند. این نوع سرکوب قوس اجازه می دهد كه کنتاکت ها بسیار کوچکتر باشند و فضای بسیار کمتری را نسبت به کنتاکت های شکست هوا در جریان های بالا استفاده کنند. از آنجایی كه کنتاکت ها کپسوله شده می باشند، کنتاکتورهای خلاء در كارهای نه چندان تمیز مثل حفاری معدن استفاده گسترده ای دارند.

کنتاکتورهای خلاء تنها برای سیستم های AC قابل استفاده می باشند. قوس AC تولید شده زمان باز شدن کنتاکت ها در نقاط صفر شونده شکل موج جریان، خود را خاموش می کند، و خلاء جلوی وقوع مجدد قوس را در کنتاکت های باز می گیرد.

پس کنتاکتورهای خلاء در مختل كردن انرژی قوس الکتریکی بسیار كارآمد می باشند و وقتی به کلید زنی سریع نیاز باشد استفاده می شوند، چون زمان شکست بیشینه توسط تناوب شکل موج AC تعیین می شود. در حالتی كه توان 60HZ باشد، برق در 120/1 یا 0.008333 ثانیه قطع می شود.

رله مرطوب شده با جیوه

رله مرطوب شده با جیوه نوعی رله است، به طور معمولً رله نی، كه در آن کنتاکت ها با جیوه مرطوب می شوند. این رله ها را به عنوان کنتاکتور مطرح نیستند چون برای جریان های بیشتر از 15 آمپر در نظر گرفته نمی شوند.

رله جیوه ای

رله جیوه ای كه بعضی اوقات رله جابجایی جیوه ای، یا کنتاکتور جیوه ای هم نامیده می شود، رله ای بوده كه از فلز مایع جیوه در يک محفظه محکم عایق، به عنوان عنصر کلید زنی استفاده می کند.

عمل میل بادامک

وقتی بنا است يک سری کنتاکتور به شکل دنباله وار عمل کنند، این كار را می توان با يک میل بادامک به جای آهنرابای الکتریکی مجزا انجام داد. میل بادامک را می توان با يک موتور الکتریکی یا سیلندر بادی هدایت كرد. پیش از ظهور الکترونیک حالت جامد، سیستم میل بادامک برای کنترل سرعت در لوکوموتیو های الکتریکی كاربرد گسترده داشت.

استفاده از کنتاکتور

جهت راهنمایی های بیشتر و دریافت مشاوره خرید کنتاکتور برند زیمنس با ما در پارس اتوماسیون توانا تماس بگیرید!

کنتاکتور چگونه كار می کند؟

در دستگاه های الکتریکی كه باید برای خاموش و روشن شدن دائما مدار قطع و وصل شود از کنتاکتور کمک گرفته می شود. در حقیقت کنتاکتور با قطع و وصل خطوطی كه موجب افزایش یا کاهش توان می شود دستگاه را خاموش و روشن می کند. استفاده از کنتاکتور

همان طور كه گفتیم کنتاکتور دارای دو هسته ثابت و متحرک بوده كه هسته متحرک به کمک فنر از هسته ثابت دور شده و تعدادی کنتاکت کمکی كه جریان را از خود عبور نمی دهند به هسته متحرک متصل شده و با آن ها حرکت می کنند و تعداد کنتاکت دیگری هم به هسته ثابت متصل می شوند. زمان وصل، تیغه متحرک کنتاکتور توسط نیرویی كه با کمک میدان الکترومغناطیسی تولید شده به کنتاکت ثابت متصل می شود. استفاده از کنتاکتور

همان طور كه گفتیم در میدان الکترو مغناطیسی جریانی به وجود می اید كه کمک می کند تیغه متحرک کنتاکتور در تماس با هسته ثابت کنتاکتور قرار گیرد. همه این مراحل در حالت وصل جریان صورت می گیرد.

در صورتی كه جریان میدان مغناطیسی قطع شود و یا ولتاژ کاهش پیدا کند در این صورت نیروی فنر هایی كه هسته متحرک را از هسته ثابت جدا كرده بودند موجب می شود کنتاکت متحرک به صورت خودكار در وضعیت قطع قرار بگیرد و در آخر موجب قطع جریان شود. استفاده از کنتاکتور

حال در صورتی كه نبودن ولتاژ موجب قطع جریان شود در این صورت تیغه ها تحت تاثیر نیروی فنرها از کنتاکت ثابت جدا می شوند. از این رو جریانی كه موجب تغذیه موتور می شد قطع شده و به این حالت آزاد شدن کنتاکتور گفته می شود.

به عبارت دیگر کنتاکت هایی كه در حالت عادی باز بودند بسته می شوند و کنتاکت هایی كه در حالت عادی بسته بودند باز می شوند. از آن جایی كه عبور جریان یکسان از همه کنتاکت های کنتاکتور ضروری است به طور معمول کنتاکتور ها دارای 3 کنتاکت می باشند. استفاده از کنتاکتور

استفاده از کنتاکتور

تیغه کمکی کنتاکتور چیست؟

برای قطع و وصل مدارهای الکتریکی كه توان زیادی دارند از کنتاکتور کمک گرفته می شود. در حقیقت کنتاکتور یکی از پركاربردترین قطعات الکتریکی به شمار می رود. مانند کلیدهای ساده سه فاز، کنتاکتور هم يک کلید مغناطیسی بوده كه برای برقرای ارتباط بین تجهیزات و دستگاه های الکتریکی و شبکه از 3 کنتاکت اصلی استفاده می کند همینطور در طراحی مدار های فرمان تعدادی کنتاکت های کمکی بكار رفته می باشد.

کلید اتوماتیک برای قطع اتصال کوتاه کمک گرفته می شود اما کنتاکتور برای قطع جریان اتصال کوتاه طراحی نشده می باشد. پركاربردترین کنتاکتور، کنتاکتور اشنایدر می باشد.کتناکتور ها دارای دو هسته ثابت و متحرک به شکل E یا U می باشند.

در حقیقت با عبور جریان از هسته الکترو مغناطیسی يک میدان مغناطیسی تشکیل می شود. این میدان مغناطیسی نیرو تولید می کند و تغییرات این نیرو وضعیت کنتاکت ها را مشخص می کند. استفاده از کنتاکتور

استفاده از کنتاکتور

اجزای کنتاکتور

کنتاکتور از سه بخش تشکیل شده می باشد. کنتاکت یا تیغه اصلی، کویل و محفظه کنتاکتور

کنتاکت یا تیغه از پر اهمیت ترین قطعات در کنتاکتور به شمار می رود. در حقیقت انتقال جریان در کنتاکتور توسط کنتاکت ها صورت می گیرد. کنتاکت ها هم اجزای مختلفی دارند از جمله کنتاکت قدرت، کنتاکت کمکی و فنرهای کنتاکت استفاده از کنتاکتور

از اجزای دیگر کنتاکتور کویل ها را می توان نام برد. در حقیقت نیروی محرکه لازم برای بستن کنتاکت ها توسط کویل ها آماده می شود. يک محفظه فریمی از جنس مواد عایق مانند باکالیت، پلی کاپرولاکتام و یا پلیمرهای گرماسخت یا ترموست كه قادر هستند درجه حرارت و فشار زیادی را تحمل کنند وجود دارد كه کویل ها و کنتاکت ها درون آن قرار می گیرند. استفاده از کنتاکتور

در واقع این محفظه موجب عایق شدن و حفاظت کنتاکت ها می شود همینطور خطرات احتمالی زمان لمس شدن توسط كاربر را به حداقل می رساند. کنتاکتور اشنایدر الکتریک كه پركاربرد ترین کنتاکتور است روی محفظه آن يک فریم وجود دارد.

در صورتی كه این فریم را بردارید می توانید کنتاکت های کمکی را قرار دهید. این فریم مانع نفوذ گرد و خاک و چربی شده و در صورت انفجار یا تغییرات اب و هوایی به عنوان محافظ عمل می کند و مقاومت زیادی دارد.

استفاده از کنتاکتور

کنتاکتور کمکی چیست؟

کنتاکتور کمکی یا تیغه کمکی به شکل مجزا روی کنتاکتور نصب می شود زیرا بعضی از کنتاکتورها تیغه های NO و NC را ندارند به همین علت باید این قطعه را به شکل مجزا تهیه كرده و روی کنتاکتور نصب کنید. کنتاکتور های اصلی به طور معمول جریان 600 آمپر و یا حتی بالاتر از این مقدار را قادر هستند تحمل کنند به همین علت از آن ها در مدار قدرت کمک گرفته می شود.

اما کنتاکتور های کمکی حداکثر تا 6 آمپر را قادر هستند تحمل کنند از این رو در مدار های فرمان مورد استفاده قرار می گیرند. وقتی کنتاکتور قطع و وصل می شود تیغه های کمکی هم مانند کنتاکت اصلی متحرک می باشند و قادر هستند تغییر وضعیت بدهند. استفاده از کنتاکتور

به عبارت دیگر وقتی کنتاکتور توسط ترمینال های A1 و A2، شروع بكار می کند تیغه هایی كه بسته می باشند باز می شوند و تیغه های باز هم وقتی کنتاکتور عمل کند بسته می شوند. به طور معمول روی بیشتر مدل های کنتاکتور ها، يک کنتاکت کمکی تعبیه شده می باشد. در میان کنتاکتور های کمکی می توان به رله های تایمر و رله های ایمنی اشاره كرد. استفاده از کنتاکتور

استفاده از کنتاکتور

تفاوت کنتاکت کمکی و کنتاکت اصلی

همان طور كه گفته شد هر کنتاکتور از تعدادی کنتاکت اصلی و تعدادی کنتاکت کمکی تشکیل شده می باشد. ساختار ظاهری هر دو کنتاکت اصلی و کمکی مانند یکدیگر است تنها تفاوت آن ها درعملکرد می باشد. برای قطع و وصل مدار های الکتریکی با توان بالا کنتاکت های اصلی مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از کنتاکتور

اما کنتاکت های کمکی عملکرد کنترلی دارند و سیگنال های خروجی را آماده می کنند. برای اتصال ابزار های دیگر مانند رله به کنتاکتور از کنتاکت کمکی کمک گرفته می شود. همینطور اتصال چندین کنتاکتور به شکل سری یا موازی به عهده کنتاکت کمکی می باشد. استفاده از کنتاکتور

انواع کنتاکت کمکی

کنتاکت کمکی در انواع نصب از جلو، نصب از بغل یا نصب از بالا موجود می باشند. این تیغه های کمکی با توجه به نیاز در حالت های کنتاکت دو باز، کنتاکت دو بسته، کنتاکت دو باز دو بسته و یا کنتاکت يک باز يک بسته همینطور کنتاکت يک باز و سه بسته، کنتاکت سه باز و يک بسته، کنتاکت چهار باز ساخته می شوند استفاده از کنتاکتور

تفاوت تیغه کمکی کنتاکتور مدل های قدیمی و جدید

در گذشته تعداد کنتاکت های باز و بسته را با کمک حروف s و o نمایش می دادند. مثلا در صورتی كه روی يک پلاک کنتاکتور1S+3o نوشته می شد به این معنا بود كه کنتاکتور دارای يک کنتاکت باز و سه کنتاکت بسته است اما هم اکنون این كار را ساده تر كرده اند و بجای يک عبارت طولانی، يک عدد دو رقمی روی کنتاکتور درج می کنند.

مثلا بجای عبارت بالا فقط عدد 13 درج می شود كه رقم سمت راست کنتاکت های بسته و رقم سمت چپ کنتاکت های باز را نمایش می دهد. در صورتی كه کنتاکتوری در حالت دو کنتاکت باز باشه عدد 20 درج شده و یا در صورتی كه در حالت دو کنتاکت بسته باشد عدد 02 درج می شود. استفاده از کنتاکتور

موارد کمک گرفتن از تیغه کمکی کنتاکتور

بیشترین موارد استفاده از این تیغه‌های کمکی در طراحی مدار فرمان در برق صنعتی یا اتوماسیون صنعتی، مثلاً به‌عنوان تیغه خودنگهدار یا اتصال به PLC به‌عنوان فیدبک سیستم نام برد.

به طور معمول اصلی ترین كاربرد این کنتاکت های کمکی در مدار فرمان برق صنعتی می باشد. زمان روشن و خاموش كردن يک الکتروموتور در حقیقت تیغه NO نقش يک تیغه خود نگهدار یا با اتصال به PLC به عنوان فیدبک سیستم را ایفا می کند.

به این صورت كه وقتی كاربر کلید شروع را فشار می دهد تیغه no به حالت بسته در می اید و برق مورد نیاز بویین را آماده می کند به همین علت تا وقتی کلید توقف را نزنید کنتاکتور در حالت فعال باقی می ماند. استفاده از کنتاکتور

گاهی برای تأمین کنترل مرکزی روشنایی تأسیسات بزرگ ، مانند ساختمان اداری، تجاری و یا هتل ها از کنتاکتور استفاده می شوند. حال برای کاهش مصرف برق در سیم پیچ کنتاکتور ها ، کنتاکتور کمکی وارد عمل می شود.

به این صورت كه به صورت لحظه ای انرژی وارد می کند در آخر کنتاکت هایی كه به شکل دستی بسته می شدند با این انرژی بسته می شوند و کنتاکت های بسته را هم با این انرژی باز می کند.

برای استارت موتور های الکتریکی هم می توان از این کنتاکتور ها بهره مند شد. به دستگاهی كه نیروی لازم برای موتور های الکتریکی را آماده می کند استارت مغناطیسی می گویند. استارت مغناطیسی محافظت از قطع برق، کاهش ولتاژ و اضافه بار را هم به عهده دارد. استفاده از کنتاکتور

برای انتقال وضعیت کنتاکتور به PLC از کنتاکتور کمکی کمک گرفته می شود. استفاده از کنتاکتور

 

پارس اتوماسیون توانا، نمایندگی زیمنس معتبر با تامین نیازهای شما در خصوص قطعه های اصل شرکتی و ارائه ضمانت نامه اصالت و سلامت کالا توانسته رضایت افراد را از همکاری به دست آورد. کافیست جهت خرید، اطلاع از قیمت و نحوه پرداخت از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در همین صفحه با اتوماسیون صنعتی زیمنس تماس بگیرید.

Siemens کنتاکتور, اتوماسیون صنعتی زیمنس, پارس اتوماسیون, پارس اتوماسیون توانا, قیمت کنتاکتور, قیمت کنتاکتور زیمنس, کاربرد کنتاکتور در تابلو برق, کنتاکتور Siemens, کنتاکتور برند زیمنس, کنتاکتور تک فاز چیست, کنتاکتور چیست و انواع آن, کنتاکتور زیمنس, کنتاکتور فرمان چیست, کنتاکتور مارک زیمنس, نصب کنتاکتور, نمایندگی زیمنس

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up